Kanser Hastaları Evcil Hayvan Besleyebilir Mi?

Kanser Hastaları Evcil Hayvan Besleyebilir Mi?

Kanser Hastaları Evcil Hayvan Besleyebilir Mi?


Evimizde can dostlarımızın bulunması hem psikolojik açıdan hem de fizyolojik açından çok yararlı. Özellikle kanser hastalarının aklına takılan en büyük sorulardan birisi de bu. Kanser hastaları evcil hayvan besleyebilir mi? ABD’deki California ve Stanford Üniversiteleri’nin yaptığı araştırmaya göre; evinde kedi ve köpek besleyen kişilerin bağışıklık sistemi daha güçlü oluyor.

Bu da kansere yakalanma riskinin azaldığını gösterir. Uzmanların 4 bin denek arasında yaptığı çalışmaya göre; evde ne kadar uzun süre hayvan beslenirse kansere yakalanma tehlikesi o kadar düşüyor. Peki evcil hayvan beslemede kanser türlerinin bir önemi var mı? Kemoterapi hastaları kedi besleyebilir mi? Gelin şimdi de bu sorulara cevap verelim. Uzmanlar evcil hayvanların insanları, izolasyondan kurtardığını söylüyor. Yani çıkarsız bir sevgi alışverişi pozitif motivasyona neden oluyor. Evcil hayvanla ilişkiler, bazen yakın arkadaştan bile daha büyük katkı sağlayabiliyor. Hem üzüntüyü hem de sevinci paylaşıyor.

Onunla sürekli hareket halinde olabiliyorsunuz. Bu da günlük rutin egzersiz anlamına geliyor. Bu sayede yaşamınıza renk katmış oluyor. Yalnızlık duygusundan kurtarıyor, akşam evde bekleyeniniz oluyor. Uzmanlar, lösemi ve ağır hematolojik kanserler dışındaki hastalıklarda, evcil hayvandan uzak kalmayı doğru bulmuyor. Yani meme kanseri tedavisi, kolon kanseri tedavisi ve akciğer kanserlerinin tedavi süreçlerinde evcil hayvandan uzak kalmak doğru değil. Evren artık evcil hayvanları yaşamın tam merkezine alıyor. Günümüzde, pet terapi sistemleri adıyla bilinen hayvanla tedavi çalışmaları ortaya çıkmaya başladı. Uzmanlara göre; radyoterapi alan hastalar, günde beş dakika hayvanla vakit geçirdiğinde diğer insanlara göre daha çok motive oluyor. Bu süreçte bir evcil hayvan sahibi olmak hastanın, kanserle mücadelede gücünü artırıyor, stresi azaltıyor, uykuyu düzenliyor, anksiyeteyi azaltıyor ve mücadele gücü üst seviyelere çıkıyor. Hayvanlarla terapi konusundaki araştırmalara bakındığında; örneğin Alzheimer hastalığı üzerindeki etkiler daha az iken; kanser hastalarındaki olumlu gelişmeler göz ardı edilmemesi gereken seviyede.

Örneğin radyoterapi gören hastalar üzerinde yapılan bir araştırmada; köpeklerle terapi uygulanan hastaların; köpeklerin ziyaret etmediği kontrol grubu hastalarına göre sağlıklarında daha fazla iyileşme gözlenmiştir. Başka bir araştırmada ise; kemoterapi gören hastalarda kandaki oksijen seviyesinin arttığı ayrıca depresyonlarının azaldığı görülmüştür.
Yani kanser sürecinde evcil hayvan bulundurulmaması gibi bir bilgi doğru değildir. Eğer bir kanser hastasının evinde evcil hayvan varsa; aşısına ve düzenli kedinizin bakımına dikkat edildiğinde hiçbir sorun teşkil etmez. Yakın temaslarda ise sık sık ellerin yıkanması da etkili olacaktır. Yani bilinen basit kurallara uyulduğu takdirde herhangi bir sorun teşkil etmez. Unutmayın kanser hastalığında tedavi yöntemi sadece ilacı sadece damardan vermek değildir.


Mutlu, patili günler… 


Vet. Hek. Ece SICAKYÜZ

Etiketler: Kanser Hastaları Evcil Hayvan Besleyebilir Mi?
Ocak 05, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
ÜYE GİRİŞİ ÜYE OL
HESABIM HESABIM FAVORİLERİM SİPARİŞLERİM
YARDIM SİPARİŞ TAKİBİ YARDIM