Köpeğime Tuvalet Eğitimi Nasıl Verebilirim?

Köpeğime Tuvalet Eğitimi Nasıl Verebilirim?

 

Köpeğime Tuvalet Eğitimi Nasıl Verebilirim?

Yavru ya da yetişkin bir köpeğinizi evinize getiriyor olun, tuvalet eğitiminin püf noktası, iyi alışkanlıkları mümkün olan en kısa sürede oluşturmaktır.

Kazalar yerleştikçe doğaldır, bu yüzden sabırlı olmanız ve onlara uyum sağlamaları için zaman vermeniz gerekir. Bazı köpekler hızla bir rutine alışırken, diğerleri daha fazla zamana ve desteğe ihtiyaç duyabilir. Kazalar devam ederse veya herhangi bir nedenle endişeleniyorsanız, herhangi bir tıbbi sorunu ekarte edebilecek veterinerinizle iletişime geçmeniz iyi bir fikirdir.

İşte yeni yavru köpeğinizin veya köpeğinizin tuvalet eğitimine yardımcı olacak ipuçlarımız. Bu videoyu kullanarak adımları takip edebilirsiniz ve bunlar aşağıda da yazılmıştır.

ADIM 1  TUVALETE İHTİYAÇ DUYDUKLARINA DAİR İŞARETLERE DİKKAT EDİN

Köpeğinizin bir kaza geçirdiği muhtemelen oldukça belirgin olsa da, siz de uyarı işaretlerine dikkat edebilir ve kaza olmadan önce onları yönlendirebilirsiniz. Köpeğinizin aşağıdakilerden herhangi birini yaptığını fark ederseniz, hemen ama sakin bir şekilde dikkatini çekin ve onu dışarı çıkarın.

  • Yürüme, soluk soluğa kalma, daireler çizme, sızlanma, havlama veya genel huzursuzluk.
  • Yeri koklama, vücudun alçaltılması, yere doğru eğilme/çömelme.
  • Kapıya gidiyorum.

Bu belirtilerden bazıları diğerlerinden daha belirgin olabilir, bu yüzden her seferinde yakalamasanız bile endişelenmemeye çalışın. Bir kaza geçirirlerse sakin olun ve alanı temizleyin. Tüm talimatları izleyerek enzimatik bir temizleyici veya 1:9 oranında biyolojik çamaşır tozu ve ılık su karışımı öneriyoruz. Ev dezenfektanlarını önermiyoruz çünkü bunlar amonyak içerir ve koku köpeğinizi aynı alanda tekrar tuvalete gitmeye teşvik edebilir.

Unutmayın, köpeğinizi kazalar için asla cezalandırmamalısınız. Bu onları strese sokabilir ve sizden korkabilir veya tuvalete gitmekten çekinebilir ve bunun yerine bunu gizli tutabilirler.

ADIM 2  ONLAR İÇİN EN İYİ NEREYE GİDEBİLECEKLERİNİ BELİRLEYİN

Köpeğinizin tuvalete gitmek için tercih ettiği yüzey türünü bilmek, ev eğitiminde gerçekten yardımcı olacaktır. Bunu, yeni evcil hayvanınızı aldığınız kurtarma merkezinden veya yetiştiriciden öğrenebilmelisiniz. Farklı yüzeylere, yani alt tabakalara bazı örnekler şunlardır:

  • Kağıt
  • Çimento
  • Çakıl
  • Yavru köpek pedleri
  • Havlular
  • Halı
  • Farklı çim uzunlukları

Bazı köpekler veya yavru köpekler yere veya yataklarına gitmeye alışkın olabilir, bu yüzden eğer mümkünse halıları toplamak veya halı kaplı alanlara erişimi engellemek, sadece öğrenirken iyi bir fikir olabilir. Aynı şekilde, bazı köpekler sadece yürüyüşlerde tuvalete gidebilir, bu yüzden her ikiniz de yeni rutine uyum sağlarken köpeğinize ilk birkaç hafta boyunca dışarıda sık sık tuvalet molası verdiğinizden emin olun.

ADIM 3 RUTİN OLUŞTURUN

Yeni bir köpeğe alışırken ve iyi alışkanlıklar edinirken tutarlılık çok önemlidir. Net bir rutin, köpeğinizin özgüven kazanmasına ve kendini daha güvende hissetmesine yardımcı olacak, bu da daha az kaygılı olmasını ve dolayısıyla yanlış yere tuvalete gitme olasılığını azaltacaktır. Köpeğiniz mesane kontrolünü geliştirirken, köpeğinizi aşağıdaki zamanlarda dışarı çıkarmanızı öneririz:

  • Uyandıklarında – sabahın ilk saatlerinde ve gün içindeki herhangi bir şekerlemeden sonra.
  • Yemekten ve içmekten sonra.
  • Belirli bir aktivite periyodundan sonra – örneğin oyun zamanından sonra veya etrafta koşturduktan sonra.
  • Yatmadan önce – mümkün olduğunca geç bir saatte dışarı çıkmalarını sağlamaya çalışın.

Bunun yanı sıra, yeni köpeğinize gün içinde dışarı çıkması için bolca fırsat vermek, doğru yere tuvalete gitme şansını en üst düzeye çıkarmak için iyi bir fikirdir. Köpeğiniz yavruysa, yetişkin bir köpeğe göre gün boyunca önemli ölçüde daha fazla tuvalet molasına ihtiyaç duyacaktır. Doğru yere tuvalete gitme fırsatı verdiğinizden emin olmak için onları yaklaşık her saat dışarı çıkarmanızı öneririz.

ADIM 4  RUTİNİ KALICI HALE GETİRMEK

Öncelikle, köpeğiniz bahçede olmayı tuvalete gitmekle hemen ilişkilendiremeyebilir. Hemen gitmezlerse, oturmanız, kendinizi tamamen ilgisiz hale getirmeniz ve onları bir süre görmezden gelmeniz iyi bir fikirdir. Köpeğiniz muhtemelen sıkılacak ve etrafı koklamaya başlayacaktır, bu da tuvalete gitme olasılığını artıracaktır. 10-15 dakika sonra hiçbir şey yapmadıysa, onları tekrar içeri alın ve gerektiğinde tekrar dışarı çıkarabilmeniz için herhangi bir işaret olup olmadığını kontrol edin.

Tuvaletlerini dışarıda, doğru yerde yaptıklarında, onlara nazik bir övgüde bulunmalı ve biraz da ilgi göstermelisiniz (eğer hoşlarına gidiyorsa). Ödül maması kullanmanızı önermiyoruz, çünkü bazı köpekler bunu, herhangi bir yerde tuvaletlerini yapmanın lezzetli bir ödülle sonuçlanacağı şeklinde algılayabilir!

Köpeğiniz sözel ipuçlarına özellikle iyi tepki veriyorsa, "wee wees" gibi bir ifadeyi tanıtmayı ve her seferinde doğru yere tuvalete gittiğinde bunu söylemeyi deneyebilirsiniz. Sonunda köpeğiniz bu ifadeyi tuvalete gitmekle ilişkilendirecektir ve bu da süreci hızlandırmaya yardımcı olacaktır.

Unutmayın, köpeğiniz içeride bir kaza geçirirse sakin olun ve onu cezalandırmayın. Yavru köpeğinize veya köpeğinize tuvalet eğitimi vermek deneme yanılma sürecidir, ancak zaman ve emek harcayarak doğru alışkanlıkları edinmelerine yardımcı olmalısınız. Endişeleniyorsanız veya kazalar devam ederse, size yardımcı olabilecek veterinerinizle iletişime geçmenizi öneririz.

Unutmayınız ki bütün eğitimler gibi bu da sabır ve zamana dayalı bir süreçtir. Karşımızdaki canlı her şeyi ile bizden farklı ama aynı sosyal hayatı paylaşıyoruz. Ne istediğimizi algılaması için sabretmeliyiz ve ona zaman tanımalıyız. İstediğimizi anladığında onu ödüllendirmeli ve sürecin tamamlanması için bunu sık sık tekrarlamalıyız.

Ece SICAKYÜZ

BARFTR Veteriner Hekimi

Etiketler: Köpeğime Tuvalet Eğitimi Nasıl Verebilirim?
Ekim 16, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
ÜYE GİRİŞİ ÜYE OL
HESABIM HESABIM FAVORİLERİM SİPARİŞLERİM
YARDIM SİPARİŞ TAKİBİ YARDIM