Bu sevimli mi sevimli, özellikle bebeklik aşamasında daha da şeker olan can dostlarımızın dişlerini nasıl çıkardığını, ne zaman dişlerinin düşeceğini ve yeniden ne zaman kalıcı diş çıkaracağını, bu dişlerden yaş tâyinin nasıl yapılabildiğini ve sağlıklı diş yapısını desteklemek amacıyla taş oluşumunu engellemek amacıyla nasıl beslememiz gerektiğini merak edenleriniz vardır.
Tatlı bebek can dostlarımız, dişleri çıkmamış halde doğarlar. Beslenme şekli, tüm hayatı boyunca "carnivor” beslenme olarak gerçekleştirecek bu arkadaşlarımız ilk zamanlarda dişleri olmadığı için sütle besleneceklerdir. Bu nedenle çene yapıları, bir yiyeceği koparmaya, ısırmaya müsait değildir. İlk zamanlarda beslenmelerini süt emerek gerçekleştirirler. Ca (kalsiyum) ve P (fosfor) kaynağı olan süt, kıymetli yavrularımızın diş yapısına da katılır. Ve zamanla süt dişleri çıkmaya başlar.
Can dostlarımızın dişleri yapı işlev bakımından 4 ana gruptan oluşmaktadır. Kesici (incisiv) diş, canin (köpek) diş, premolar (ön öğütücü) diş, molar (arka öğütücü) diş.
Köpek can dostumuzun diş tâyini;
* İlk olarak süt dişleri 3. – 4. haftada çıkmaya başlar.
* 4.- 5. aya kadar süt dişleri düşüp kalıcı köpek dişleri çıkmaya başlar.
* Kesici süt dişleri 4. – 5. haftada çıkmaya başlar ve 4.-5. aya kadar dökülüp yerine kalıcı kesici dişler gelir.
* Premolar (ön öğütücü) süt dişleri 3. - 5. haftada çıkmaya başlar, 5. – 6. ayda kalıcı premolar (ön öğütücü) dişler tamamlanmış olur.
Yani 2 aylık köpek can dostumuzun süt dişleri tamamlanmıştır. Bunların yerine artık kalıcı dişler gelecektir.
* Molar (arka öğütücü) dişlerden birincisi 3. ayda, üçüncüsü 6. ayda çıkar.
Yani 7 aylık köpek can dostumuzun kalıcı dişleri de tamamlanmış olur.
* Irktan ırka değişkenlik göstermekle birlikte genellikle tüm köpek ırklarında süt dişi sayısı 28, kalıcı diş sayısı 42 adettir.
Kedi can dostumuzun diş tayini;
*Kesici süt dişleri ve köpek süt dişleri 3. – 4. haftada çıkmaya başlar.
*Premolar (ön öğütücü) süt dişleri 5. – 6. haftada çıkmaya başlar.
Yani 2 aylık olan bir kedi bütün süt dişlerine sahiptir.
*3. – 5. aya kadar bütün süt dişleri dökülür ve kalıcı kesici ile kalıcı köpek dişleri çıkar.
*5. – 6. ayda ise molar (arka öğütücü) dişlerin çıkmasıyla kalıcı dişler tamamlanır.
Genel olarak 7 aylık bir kedi tüm kalıcı dişlere sahip olur.
*Irktan ırka değişkenlik göstermekle birlikte kedi can dostlarımızda süt dişi sayısı 26, kalıcı diş sayısı 30 adetten oluşmaktadır.
Köpek ve kedi can dostlarımızda ağır geçen ve bedeni zorlayan hastalıklar diş çıkışı ve gelişimini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle aslında doğası gereği "carnivor” beslenme şekline adapte olmuş can dostlarımızı diş ve kemik gelişimine katkı sağlayan BARF beslenme biçimiyle beslenmelerini tavsiye ediyoruz. Bilindiği üzere, kuru mamalar diş yüzeylerinde birikim yapmaktadır. Bu nedenle ağızda mikroorganizma üremesi, birikimden kaynaklı diş çürümeleri, diş taşı oluşumu ve gingivitisle, veteriner hekimler olarak sıkça karşılaşmaktayız.
BARF kullanan can dostlarımızda çiğ beslenmenin avantajı ürünlerimizin diş yüzeylerinde birikim yapamadığı, besinleri sindirirken arka öğütücü dişlere kadar tüm dişlerini kullandıkları için sağlıklı düzenli çıkan bir diş yapısı, köpek can dostlarımızda diş taşı oluşumunu engellemek amacıyla ürünlerimizin yanı sıra büyük ırklar için hafta da bir kez "Rich Raw” ürünümüzü kullanmanızı önermekteyiz.
Barf ürünlerimizi kullanan can dostlarımızda ağız kokusununve diş taşı oluşumunun eskiye göre çokça azaldığını gözlemlemekteyiz. Sağlıklı dişler, mutlu günler dileriz. Hoşça kalın….
Veteriner Hekimi
Serap BALAT GÜN