Yavrularını beslemek bir annenin yapabileceği en zor iştir. Bu nedenle emziren bir dişi laktasyonun zirvesinde, çok sayıda yavruyla birlikte ad libitum da dediğimiz istediği kadar tüketim sağlayabilir. En kaliteli gıdanın sürekli olarak mevcut olması zorunludur. En kaliteli gıda ile emziren bir kedi/köpeğin özel gereksinimleri için tasarlanmış bir diyetten bahsediyoruz.
Hamile veya emziren bir anne can dostunun çiğ beslenmesi, sağlıklı yetişkin kedi/köpekler için geleneksel çiğ beslenme yönergelerinden biraz farklıdır. Bu modifikasyonlar, hamile dişinin sağlıklı yavrular geliştirmek ve büyütmek için gerekli tüm temel besinleri almasını sağlamak için tavsiye edilir.
Kedi ve köpeklerde gebelik ortalama 58 ila 68 gün sürer ve üç trimestere ayrılır. İlk iki trimesterde, hamile kedi/köpek, yetişkin sağlıklı, aktif bir köpek/kedi gibi beslenmelidir . Tükettiği yiyecek miktarı artacak, ancak besin gereksinimleri normal, sağlıklı bir yetişkinle aynı kalacak.
Evcil hayvanınız, 40 günlük gebelikten sonra hamileliğinin üçüncü dönemine girer. Bu süre zarfında yavrular hızla büyür ve süt üretimi başlar. Bu fiziksel değişiklikler, optimal beslenmeyi sağlamak için diyet ayarlamaları gerektirir. Yavrular doğduktan sonra anne yavrusunu beslemek için emzirmeye başlar. Süt üretimi vücut için fiziksel olarak zorludur. Üretilen sütün bir yavru yavruyu beslemeye yeterli olmasını sağlamak için temel besin maddelerinde ve kalorilerde bir artış gerekir. Emzirme, yavrular doğduğunda başlar ve sütten kesme başladığında 4 haftalık olana kadar sürer.
Bu beslenme gereksinimleri, yavruların hızlı gelişimini, süt üretimini desteklemek ve üçüncü trimester ve emzirme boyunca dişi köpek için yeterli beslenmeyi sağlamak için gereklidir.
Akıllara takılan bir diğer soru da "Kedim/köpeğim hamile ve emzirme sürecinde ne kadar mama yemeli ve ne sıklıkla yemeli?”
Bu özel durum can dostunuzun hayatında bu yüksek kaliteli gıdadan istediği kadar yemesine izin verilmesi gereken tek zamandır. Özellikle de bakması gereken çok fazla yavrusu varsa, istediği kadar yemesine izin vermekten zarar gelmez. Yavrular doğduktan sonra can dostunuz için bir hedefiniz, onun çiftleştiği zamana göre aynı ağırlığa veya belki biraz daha fazlasına sahip olması gerektiğidir. Onun için bir sonraki amacınız, yavrular sütten kesilene kadar bu kiloyu korumasıdır. Bunun anlamı, emzirme döneminde kendi vücut rezervlerini tüketmemesi gerektiğidir. Beslenmesindeki herhangi bir eksiklik sütünün az olmasına yavru gelişiminin kısıtlı olmasına veya annenin kas, kalsiyum ve kilo kaybına yol açabilir. Bu noktada ona yeterli geleceğine emin olabileceğiniz barf beslenme biçiminin can dostunuzun bütün ihtiyaçlarını karşılayacak kaliteli ve dengeli gıdalar içermektedir.
Gebelik ve emzirme sürecinde Barf beslenmenin can dostunuza katkıları şunlardır:
*Yavruların gelişimi için kaliteli besin ve mineraller
*Süt yapmak için yeterli sıvı alımı
*Yüksek düzeyde kaliteli protein
*Kalsiyum açısından zengin dengeli bir mineral kaynağı
*Konsantre enerji kaynağı
*Bu enerjiyi kullanmasına yardımcı olacak B vitaminleri
*Esansiyel yağ asitleri artı bu esansiyel yağ asitlerini stabilize etmek için E vitamini
*Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve stresle başa çıkmaya yardımcı olmak için C vitamini
*Bağışıklık sisteminin sağlığı ve meme bezlerinin iç dokusu için A vitamini
Faydalı ve dengeli barf beslenmenin ardından iskelet ve kas gelişimi ideal, enerjik sağlıklı bebekler 60 günlükten sonra sütten kesilip barf beslenmeye başlayabilir. Anne ise ideal kilosunu korumuş bir biçimde yetişkin beslenme ölçülerine dönebilir.